Meny

Kontakt
Lukk meny

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Har du latt deg inspirere av friheten en bobil vil kunne gi deg – og nå vurderer å kjøpe din første bobil?

Har du latt deg inspirere av friheten en bobil vil kunne gi deg – og nå vurderer å kjøpe din første bobil? Da har du sikkert stilt deg selv spørsmålet: “Hvilken bobil bør jeg velge?”. Det er mye å sette seg inn i for deg som førstegangskjøper. Det finnes et utall forskjellige løsninger på oppbygging og innredning. Hvilken bobil som passer for deg avhenger av hva du skal bruke den til.

En aktiv familie på fem som drar landet rundt på skirenn vil naturlig nok ha andre krav til en bobil enn pensjonistparet som vil utforske landsbyene langs middelhavet. Det finnes bobiler for alle behov og ønsker, men det er ikke nødvendigvis slik at det ene utelukker det andre. Vi ser at noen ender med å kjøpe seg feil bobil fordi de ikke har gjort seg godt nok kjent med de ulike bobiltypene, og hvilket bruksmønster de ser for seg. Det første du bør gjøre er å avklare hvor mange som skal på tur, om bobilen skal brukes på vinterstid, og om du ser for deg stor eller liten bobil.

Skal jeg velge bybobil, hel/delintegrert bobil eller alkove?

Bybobil

Den enkleste typen av bobil er bybobilen, også kalt camper/van. Dette er en ombygd varebil, eventuelt med forhøyet tak. Disse bilene er varebiler som innvendig er tilpasset med interiør slik at de kan brukes som bobil. Chassis er som en varebil, men med vinduer og takluker som er satt inn hos produsent. Blir å kjøre som en vanlig varebil.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Delintegrert

En delintegrert bobil er basert på et lite lastebil/varebilchassis. Førerhuset er beholdt med unntak av bakveggen, og koblet sammen med en boligdel som gjerne er litt bredere og høyere enn førerhuset. Dette gir bedre plass og større frihet med tanke på innredning. De fleste biler under 3500 kg har denne fasongen, men kan også leveres med høyere vekt.

Integrert

Hele bilen er bygd fra kun et chassis med hjul og motor. Så alt av bodel på disse bilene er satt sammen på fabrikken der den blir produsert. De fleste store bobilene har denne fasongen.

Alkove

Kjennetegnes med den karakteristiske topphatten. Bilen er halvintegrert med fronten til original varebilen også er bakre del og topphatt bygd hos produsent. Disse er typiske familiebiler for de med yngre barn.

Hvilken plan og sengeløsning bør jeg velge i bobilen?

Fransk sidestilt

Dobbeltsengen er plassert bakerst i bobilen og badet lokalisert ved siden av sengen slik at man får meget god gulvplass. En utfordring her er at hvis man er to så må den ene klatre over den andre opp i sengen.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Queen bed/midtstilt seng

Dobbeltsengen er midtstilt bakerst i bobilen og det er veldig praktisk med klesskap på hver side av sengen. De fleste slike løsninger har muligheten til å lukke soverommet med egen dør. Queen bed har ofte buet madrass slik at lange mennesker kan oppleve at ene foten faller på utsiden.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Enkle senger

Enkle senger bakerst i bilen gir god plass til hver person og på varme dager slipper man i ligge tett på hverandre. Disse bobilene har også ofte stor garasjeplass. Ofte så er det også et vindu på hver side som er fint for å ta inn litt frisk luft. Klesskapene er oftest plassert under sengene. En utfordring her kan være at man må klatre opp i sengen fordi de er litt høye.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Enkle senger med badet bakerst

Her er det enkle senger som er i fin høyde å komme inn og ut av og et stort bad bak med romslig plass. En utfordring er at en slik løsning gir lite garasjeplass.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Salong bak og senkeseng foran

Dette er bobilen for de sosiale som elsker å ha gjester i bilen. Her får man stor salong bak og fremre del av bilen gjøres om til egen soveavdeling. Dette gjør at bilen fremstår som meget romslig og med god plass. Bilen egner seg best for to personer, men de fleste har muligheten til å registreres for fire. De to ekstra sengene res opp i salongen. En utfordring er liten garasjeplass.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Alkove evt. med køyeseng

For de som ønsker å ha med alt inne i bobilen. Her er det romslig gulvplass fordi sengene er over førerhuset i alkoven. Noen bobiler kommer også med køyeseng variant bakerst i bilen. Passer godt for familier med yngre barn. Alkove biler er ofte litt billigere enn de andre bobilene. Ulempen her kan være at man må klatre opp i dobbeltsengen og at topphatten på bobilen blir et vindfang.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Med eller uten senkeseng foran

Uten senkeseng blir det en større romfølelse fordi takhøyden økes. I biler uten senkeseng er ofte sittegruppen mulig å re opp til to ekstra sengeplasser. Mange tror det er mindre kostbart å velge uten senkeseng, men ofte koster det faktisk mer å produsere.

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

Det finnes flere, men dette er et utvalg av de mest vanlige løsningene i det norske markedet.

Tenk også på om bobilen brukes på vinterstid

Hvilken type bobil bør jeg velge? Her er våre tips

I Skandinavia er de fleste bobiler tilpasset kaldt klima, men noen bobiler kan være mindre egnet. Det som er viktig å tenke på hvis bobilen skal brukes vinterstid er varmesystemet i bilen.

Truma er kort forklart luftvarme som blåser varm luft ut av ventiler ulike steder i bobilen. Alde er vannbåren varme, og har rør med væske som varmer opp luften i bobilen gjennom sirkulasjon. En bobil som skal benyttes vinterstid bør ha dobbeltgulv, det isolerer godt. Det finnes også mulighet for elektrisk gulvvarme.

Hva som er best kommer litt an på type bobil. For eksempel så vil noen halvintegrert bobiler ha et større kuldetap foran. Dette er fordi fronten er ikke bygd hos bobilprodusenten og tilleggsvarme er ikke lagt frem i bilen. Det er også mulig å legge på isoleringsmatter rundt førerhuset for å redusere kuldetap. Skal bobilen benyttes i hard kulde kan det være greit å sjekke om bilen er bygd for dette. Webasto som tilleggsvarme er veldig effektivt.

Vi håper dette var til hjelp og at det blir lettere for deg å velge rett bobil

Det har aldri vært lettere å finne akkurat den bobilen som passer deg og dine behov best. Vi har alltid et bredt utvalg av både nye og brukte bobiler tilgjengelig for rask levering.

Tips og triks

No items found.