Meny

Kontakt
Lukk meny

Fire nyttige tips før bobilferien i Norge

Denne teksten beskriver noen tips og råd for en god Norges-ferie.

2020 er et spesielt år, og bobilferie i hjemlandet er mer aktuelt enn noensinne. Hvorfor ikke benytte anledningen til å utforske Norge, og nyte mangfoldig natur og attraksjoner som naturen selv har skapt?

Før du legger ut på tur, kan det være greit å lage seg en huskeliste med det som er viktigst å forberede og ha i orden. Avhengig av hvor lenge du skal være borte, vil det være mer eller mindre viktige ting å tenke gjennom i god tid. En stikkordsliste på en liten lapp eller på PCen kan sikre bobilhyggen i et land med store variasjoner i vær og temperatur.

  1. Hvor mye veier bobilen din, med og uten bagasje og utstyr du vil ha med deg på en lengre ferie? Noen har bil med tillatt totalvekt på 3.500 kilo, mens andre har langt mer. Har du førerkort klasse B, må du holde deg under 3.500 kilo i totalvekt. Noen har lite å gå på, og må pakke deretter. Husk at det ikke er nødvendig å kjøre landet rundt med full vanntank og full drivstofftank. Jeg har førerkort for liten lastebil. Klasse C1 på «lappen» gir meg lov til å kjøre en bil med totalvekt på 7.500 kilo. Men med vår Carthago må jeg likevel holde meg under 3.500 kilo. Jeg pleier å sjekke totalvekt og akseltrykk på vekta ved den lokale trafikkstasjonen til Statens vegvesen før vi kjører på tur.
  2. Jeg har erfart at vi ofte pakker for mye klær. Vi kan faktisk vaske klær på bobilferie, og på den måten holde vekta nede. 
  3. Vi pakker alltid rett ut i bobilen når den står parkert hjemme. Da unngår vi unødvendige bagger som må stues bort. Utnytt klesskap, brett klærne pent og legg ting i faste skap og skuffer slik at du vet hvor du har alt.
  4. Husk nødvendig kjøkkenutstyr, grill, kortstokk og brettspill, nettbrett og/eller bærbar PC.
  5. Pakk fritidsutstyr etter hva du planlegger å gjøre. Badetøy, fjellutstyr, golfutstyr, sykler, ulike sko osv.
  6. Det er smart å ha plastkasser til å stue bagasje, bokser til mat i kjøleskapet, gjerne sammenleggbare.
  1. Overnattingsmuligheter
  1. Det finnes ulike foreninger som gir deg rabatter gjennom campingkort og lignende. Et personlig medlemskap i NAF kan kanskje være det mest anvendelige. Både personbilen, bobilen og du får nytte av dette. NAF driver drøyt 190 campingplasser rundt i Norge. Som medlem får du rabatt ved overnatting, og du behøver ikke campingkort – det holder med medlemsbevis. NAF har en egen campingguide med gode råd og komplett liste over plassene. 
  2. Personlig er jeg veldig glad i å fricampe der dette er mulig. I Norge er vi heldigere stilt med mulige gratisovernattinger i det fri enn i mange andre land. Jeg mener det er veldig viktig å ta hensyn, for å ikke erte på seg irritasjon hos andre. Det er lov å parkere bobilen langs offentlig vei, og du kan parkere langs privat vei i utmark hvis grunneieren ikke har forbudt ferdsel på veien. Kommunene kan begrense mulighetene, men mange har tilrettelagt egne plasser. Nettsiden Bobilplassen kan gi deg masse nyttig informasjon. På rasteplasser er det ofte tidsbegrensninger. Generelt sett handler det om å opptre hensynsfullt og vise hensyn.
  3. Mange båtmarinaer har bobilparkering, gjerne på opplagsplasser sommerhalvåret. Idrettsanlegg og golfbaner kan ofte by på muligheter. Men sjekk på forhånd og snakk med folk på de ulike stedene. Noen tar betalt, andre ikke. Noen steder kan du få koblet deg til strøm, mens andre steder må du nøye deg med egen gass og batterier, eventuelt solcellepaneler.
  4. Utmark er skog, fjell, myr, kystområdet etc. Innmark er gårdsplass, hustomt, dyrket mark og lignende. Ur du usikker på om du er på utmark eller innmark, bør du unngå å campe der med bobilen. Friluftsloven gir deg rett til å campe med bobil i utmark, så lenge du er hensynsfull og ikke skaper ulemper for andre. Hold deg mer enn 150 meter unna bebodd hus eller hytte. To døgn er maks uten tillatelse fra grunneier. Men husk at du ikke har lov til å kjøre bobilen ut i terrenget utenfor veien (villcamp).

Forbered deg på mulig trøbbel

  1. NAF-medlemskap, forsikringer med veihjelp og lignende er kjekt å ha på mange måter. Får du trøbbel med bilen må du huske å sette på nødblink. Varseltrekant og refleksvest er påkrevet, med det finnes også gode blinkelamper som settes ut. Vær ekstra varsom ved motorstopp på motorveien. 
  2. Kom deg gjerne ut av bilen på høyre side og bak autovernet. Det skjer ulykker med havarerte biler som blir påkjørt i høy fart bakfra. Vær rask med å ringe veihjelpen, om du ikke kan løse problemet selv. Det er lurt å sjekke med forsikringsselskapet hva du har krav på før du reiser på ferie.
  3. Test gjerne gassalarm, eventuelle alarmer og bevegelsessensorer før ferien.
  4. Skulle toalettet bli fullt, så fall ikke for fristelsen å tømme i smug i naturen. Planlegg og sett deg inn i hvor det finnes tømmestasjoner.

Noen vakre steder å besøke

  1. Fra Sarpsborg til Halden, langs svenskegrensen mot Ørje og videre gjennom Akershus finner du vakre veier og muligheter gjennom skogen. Du får oppleve Østfold-regionen på en mye mer attraktiv måte enn om du kjører E6 fra Svinesund og nordover. Rokkeveien fra Sarpsborg, langs istidens morenerygg, har du fine muligheter for herlige fot- eller sykkelturer i skog eller på sti. Fredriksten Festning og Ørje er spennende steder å besøke. Videre innover i skogene finner du de vakreste øde naturperler.
  2. Langs Sørlandet finner du svaberg og badeplasser som perler på en snor. Tar du avstikkere fra hovedveien finner du garantert herlige opplevelser og norsk kystlandskap på sitt beste. Kanskje biter fisken også? Risør, Flekkefjord, Lyngør, Tvedestrand, Grimstad og Kristiansand er byer og stedsnavn som både lukter sjøvann og klinger som en sommervals. Ytterst på Lindesneshalvøya, helt på sydspissen av vårt langstrakte land, finner du fyrmuseum og Norges eldste fyr.
  3. Lofoten klinger ekstremt godt hos turister fra utlandet. Så hvorfor ikke oppleve midnattssol, kritthvite sandstrender, nydelige fiskevær og natur. Kjører du nasjonal turistvei, finner du en rekke campingplasser langs strekningen.
  4. Jotunheimen og breheimen på Vestlandet byr på noe av det villeste og vakreste vi har i Norge. Gode muligheter for fricamp og flotte campingplasser i vakre omgivelser og frisk luft i massevis. Det er som en drøm å kunne våkne opp til spektakulær utsikt ved fjell og fjord. Du kan velge mellom dristige og tøffe aktiviteter som brevandring, klyving og klatring i fjellet, rafting, eller kanskje Via Ferrata i Loen. Men også rolige vandringer i myk lyng, eller stille ørretfiske i en kulp. Rundt Jostedalen er det trange og spennende dalfører, og muligheter for en tur tett opp mot brekanten, som i Briksdalen.
  5. Atlanterhavsveien er en vinner for bobilfolket. Dette er en av verdens vakreste veistrekninger, som slynger seg ute i havgapet mellom Molde og Kristiansund. Du finner mange vakre og storslagne steder og stoppe. En stopp i Askvågen gir deg 360 graders panoramautsikt fra utkikkspunktet ytterst på moloen.

Norge byr på ekstremt mange ulike muligheter for deg som har bobil. Det kan være tidkrevende å tråle nettet etter tips og erfaringer. De timene er jo samtidig en god opplevelse hvor du kan drømme deg frem til ferieturen. God lesing, og god tur!

Bobilglede

Inspirasjon

Tips og triks

No items found.