Meny

Kontakt
Lukk meny

Jomfruturen til Sverige

Den absolutt første turen med vår egen bobil.

Vår første plugin

Tenk deg – det er onsdag, arbeidsdagen er slutt, vårsola gir en lett prikkende følelse i ansiktet og gresses spirer lysegrønt. Hjemme på gårdsplassen venter en 2014-modell Carthago nyvasket og pakket for langhelg. Dobbeltsenga bak i bilen er ferdig oppredd, det er litt mat i kjøleskapet, Diplomis og isbiter i fryseren, samt klær i skapet - for både kalde og varme tider i det lyse vårdøgnet. Bak i det romslige bagasjerommet står campingmøbler, turklær, to offroadsykler og golfsutstyr.

Klokken er 16.30 og jeg setter meg bak rattet, drar opp solskjermingsgardinene, tar på solbrillene og vrir om nøkkelen. Vi har en drøy totimerstur på veien foran oss, før vi skal parkere for natten ved Koberg slott i Sverige. Det går unna på E6 sydover. Vi stopper på Torp köpcentrum for å handle litt mat og drikke. Også diesel, kaffe og kanelbolle på bensinstasjonen. Så kjører Marianne (fruen) den siste etappen mot første overnatting. Hun skryter av kjørekomfort, og selvsagt av hyggelig selskap med kaffeservering. Det at vi begge liker å kjøre er en stor fordel når vi har bobil. Vi føler oss fleksible, og nyter følelsen av at vi kan ta korte og lange turer, legge om planene spontant og reise etter godværet. Akkurat dette ligner veldig på følelsen vi hadde som båteiere.

Solen skinner fortsatt når vi ankommer Koberg. Utemøbler hentes, litt snacks, to pils og en flaske Gammel Dansk settes på bordet. Så plugges strømledningen i. Som båtmennesker hadde vi alltid ankerdram når seilbåten var trygt forankret og festet i land. Denne tradisjonen tar vi til neste steg med bobilen, men kaller det plugin-dram. Et lite drammeglass, lillefingeren peker litt ut, og skål for ny bobil!

Første natt

Aaaahhh – så deilig det er å våkne i bobilen, med takluka på gløtt og våryr fuglesang ute. Bare å komme seg opp og ta frem golfutstyret. Sola skinner, og i le av bilens østside varmer vårsola mer enn nok til at vi kan ta frokosten ute. Naboer på plassen rundt oss smiler og hilser. Det er tydelig flere enn oss som har gledet seg til bobilsesongen. Og tenk at det er over fire måneder til høsten vil gulne det fine og grønne bladverket. Vi har fire varme måneder og herlige bobilhelger eller uker foran oss. Jeg som ikke helt klarer å legge vekk jobben, svarer lystbetont på fire-fem eposter mens jeg drikker morgenkaffen. Det føles luksuriøst å kunne kombinere jobb og fritid i en bobil.

Alt på bilen virker som det skal. Det er mye utstyr og teknikk i en bobil, men de fleste tingene er ganske enkle å sette seg inn i. Markisa rulles ut for å gi litt skygge. Jeg fyller kaffekoppen og leser litt mer på de ulike bruksanvisningene til bobilen og utstyret. Så er det på tide å komme seg ut på golfbanen. Jeg merker allerede på dette tidspunktet at bobil er ideelt for oss som liker mye aktivitet og variasjon i fritiden. Vi har jo alt mulig utstyr med oss, og kan justere planer etter vær, vind, humør, innfall og venner vi gjerne vil møte. For vi har jo tenkt tanken og lurt på om vi kommer til å savne sjølivet og båtvenner. Det er ikke så lett for båtfolket å ferdes i innlandet, men vi kan jo dra til båthavnene med bobilen.

Fjällbacka neste

Det herlige med bobilturisme er at man i Norden kan fricampe ganske mange steder. Men i tillegg er det mange campingplasser, bobilplasser og andre steder som tilrettelegges bedre og bedre. Svenskene er vant til å ta imot norske turister på en god og gjestfri måte. Selv har vi trålet den svenske Västkusten (eller Bästkusten, som enkelte kaller den) opp og ned i veldig mange år. Kysten, holmene og øyene er flittig besøkt. Mange gjestehavner langs kysten kjenner vi også. Det fine er at båtopplagsplassene i endel av havnene nå tilrettelegges for bobilturisme. Med tilgang til strøm, vann, toaletter og sjølivets gleder, er det like fint å ankomme på fire hjul som på skrog.

Kristi Himmelfarts-helgen avtalte vi å møte venner i båt i Fjällbacka. Vi fikk en strygg og fin plass på campingplassen, i gangavstand fra båthavna. 

For en deilig følelse! Det lukter hav, måkene skratter og skiter litt i morgensola, og de første små fiskebåtene til Fjällbackas yrkesfiskere kommer tøffende inn i havna. Skalldyrsfangsten ombord avsløres av måkene som følger etter. Det er skalldyrsfestival i det sjarmerende lille fiskeværet. På brygga venter vi som er mest sugne på ferske nykokte reker og sjøkreps til lunsj. Ganske mange faktisk. I bobilen venter to flasker kald hvitvin. Vi bærer med oss to poser med havets delikatesser, og drar innom den lokale bakeren for å kjøpe fersk loff. Kan man bedre ha det?

Vi føler at vi nyter båtlivet når vi sitter i havna i båten til vennene våre. Samtidig er vi som bobilister ganske mye mer fleksible enn dem som reiser i båt. Begge deler er en herlig livsnytelse, så hvorfor diskutere hva som er best når livet nytes uansett?

Fire vakre dager i mai ga massiv mersmak. Vi kjører hjemover mot Sarpsborg rike på opplevelser og hygge. Samtidig snakker vi om planen for neste helg i bobilen. Først er det 17. mai-feiring og korpsspilling på torsdag, før kalenderen viser pinsehelg og ny utflukt. Livet er herlig med bobil. Vi har ekte bobilglede!

Bobilglede

Kunnskap

Carthago